Skip to main content

Syyrian kriisin alkamisesta vuodesta 2011 lähtien Maailman ruokaohjelma on ollut mukana paikan päällä, toimittaen ruokaa miljoonille ihmisille.

WFP käyttää joka kuukausi yli 4 600 kuorma-autoa, toimittaen ruokaa 900 jakelupisteeseen, jotka sijaitsevat maan 14 hallintoalueella. Osa alueista kärsii korkeasta väkivallan uhasta ja ovat vaikeasti tavoitettavia. Näille alueille säännölliset toimitukset eivät ole mahdollisia, mutta humanitaariset tarpeet ovat erittäin korkeita, jolloin WFP käyttää erilaisia luovia ratkaisuja, kuten järjestöjen yhteiskuljetuksia, ilmasiltoja ja tiputuksia lentokoneista. WFP toimittaa ruokaa myös rajojen yli Turkista ja Jordaniasta käsin, saadakseen ruokaa opposition hallussa olevaan Pohjois- ja Etelä-Syyriaan. WFP jakaa kuukausittain ruokaa 4-5 miljoonalle ihmiselle yli 50 paikallisen ja kansainvälisen yhteistyökumppanin kanssa.

Jatkuva taistelu on kuitenkin pakottanut lähes 5 miljoonaa ihmistä hakemaan turvaa Syyrian rajojen ulkopuolelta. Elämä Syyrian ulkopuolella on ajanut monet pakolaisperheet köyhyyteen, ja heillä on vaikeuksia saada tarpeeksi ruokaa tai lähettää lapsiaan kouluun. Osa heikoimmassa asemassa olevista pakolaisista on ryhtynyt äärimmäisiin toimiin selviytyäkseen, he ovat muun muassa palanneet Syyriaan tai jatkaneet matkaa toisiin maihin.

WFP tukee lähes 1,6 miljoonaa Libanonissa, Jordaniassa, Turkissa, Egyptissä ja Irakissa asuvaa Syyrian pakolaista. WFP:n käteisavustus-ohjelman avulla perheet voivat hyödyntää paikallisten kauppojen tarjontaa ja ostaa tuoreita vihanneksia, maitotuotteita, lihaa ja kanaa.

Näiden ohjelmien kautta WFP on investoinut yli 2 miljardia euroa Syyrian naapurimaiden talouteen. Maailman suurimpana humanitaarisena käteisavustus-ohjelmana se vahvistaa paikallisia markkinoita, luo työpaikkoja ja lisää paikallisten tuotteiden kysyntää.

3 miljoonaa
ihmistä saa kuukausittain WFP:n avustusta
1,5 miljoonaa
Syyrian pakolaista saa WFP:n avustusta Syyrian ulkopuolella

Mitä Maailman ruokaohjelma tekee vastatakseen Syyrian kriisiin

 • Ruoka-avustus

  Joka kuukausi WFP tarjoaa yli 4 miljoonalle pakolaiselle tai konfliktista kärsineille perheille kohdistettuja ruoka-annoksia ympäri Syyriaa. Jokaisessa annoksessa on tarpeeksi ruokaa viidenhengen perheelle. Naapurimaissa WFP auttaa Syyrian pakolaisia ja heidän isäntämaitaan sähköisillä kupongeilla.
 • Kestokyky ja elinkeinot

  Syyrian sisällä WFP tukee projekteja, jotka muun muassa herättävät eloon leipomoita, parantavat mahdollisuutta mehiläisten hoitoon ja kannustavat paikalliseen tuotantoon sekä tarjoavat tyäpaikkoja WFP:n omissa varastorakennuksissa. uusien työpaikkojen luomiseksi. Muissa maissa WFP tarjoaa pakolaisille muita tukitoimia, kuten pienviljelyä, työprojekteja ja koulutusmahdollisuuksia.
 • Kouluateriat

  WFP tukee syyrilaisten lasten koulussakäyntiä tarjoamalla kouluaterioita yli 900 koulussa eripuolilla Syyriaa. Vastaava projekti on olemassa myös Jordaniassa, Libanonissa ja Egyptissä.
 • Ravitsemus

  Syyrian sisällä WFP taistelee virheravitsemusta vastaan tarjoamalla ravitsemustukea pienille lapsille, raskaana oleville naisille ja imettäville äideille.

Rahoitustarpeet

WFP työskentelee vastatakseen viiden miljoonan asuinsijoiltaan siirtymään joutuneen henkilön tarpeisiin Syyriassa ja naapurimaissa. Rahoituksen vähyydestä johtuen WFP:n on ollut pakko vähentää kalorien määrää jakamissaan ruokakoreissa. Tarvittavien raaka-aineiden saaminen kestää noin 2-3 kuukautta, joten WFP tarvitsee rahoitusta erittäin kiireisesti, jotta sen ei tarvitse ottaa käyttöön vakavampia keinoja, kuten avunsaajien määrän vähentämistä.

Miten sinä voit auttaa?

Kuuden sotavuoden jälkeen Syyrian lapset ja heidän perheensä elävät yhä sodan ja nälän kanssa. Rahoitusvajeen vuoksi tarvitsemme apuasi auttaaksemme syyrialaisia. Tee lahjoitus ja anna toivoa paremmasta tulevaisuudesta.