Skip to main content

Maailman ruokaohjelma (WFP) auttaa vuosittain 80 miljoonaa ihmistä noin 80 maassa. WFP on johtava humanitaarinen organisaatio nälänvastaisessa taistelussa, ja se toimittaa ruoka-avustusta hätätilanteissa ja työskentelee yhteisöissä ravitsemuksen parantamiseksi ja kestokyvyn kasvattamiseksi.

Kansainvälinen yhteisö on sitoutunut poistamaan nälän, saavuttamaan ruokaturvan ja parantamaan ravitsemusta vuoteen 2030 mennessä, mutta yhdellä yhdeksästä ihmisestä maailmassa ei vieläkään ole tarpeeksi syötävää. Ruoka ja ruoka-avustukset ovat tärkeimpiä välineitä nälän ja köyhyyden poistamiseksi.

Joka päivä WFP:n 5 000 rekkaa, 20 laivaa ja 70 lentokonetta toimittavat ruokaa ja muuta apua niitä tarvitseville. Jaamme vuosittain noin 12,6 miljardia ruoka-annosta, joiden kustannus annosta kohden on noin 0,25 euroa. Nämä luvut muodostavat pohjan WFP:n  maineelle hätätilanteiden asiantuntijana, joka saa työn tehtyä nopeasti vaikeimmissa ympäristöissä.

WFP keskittyy työssään hätäapuun, avustukseen ja kunnostukseen, kehitysapuun ja erityisoperaatioihin. Kaksi kolmasosaa työstämme tapahtuu konfliktialueilla, joissa ihmiset ovat kolme kertaa todennäköisemmin aliravittuja kuin ihmiset maissa, joissa ei ole konflikteja. 

Katastrofien aikana WFP on usein ensimmäisenä paikalla toimittamassa ruoka-avustusta sodan, siviilikriisin, kuivuuden, tulvien, maanjäristysten, hurrikaanien, epäonnistuneen satokauden ja luonnonkatastrofien uhreille. Hätätilanteen jälkeen WFP auttaa yhteisöjä jälleenrakentamaan ihmisten elämiä ja toimeentulonlähteitä. Lisäksi teemme työtä pitkittyneiden kriisien koskettamien ihmisten ja yhteisöjen kestokyvyn rakentamiseksi yhdistämällä kehitysapunäkökulman humanitaariseen työhömme.

WFP:n kehityshankkeissa keskitytään erityisesti äitien ja lasten ravitsemukseen. Ohjelmissamme pyritään kitkemään virheravitsemus keskittymällä lapsen ensimmäiseen 1000 päivään, eli aikaan hedelmöityksestä 2-vuotiaaksi asti. Myöhemmin tarjoamme myös kouluruokaa.

WFP on suurin humanitaarinen organisaatio, joka on toteuttanut kouluruokaohjelmia jo yli 50 vuoden ajan. Joka vuosi WFP tarjoaa kouluruokaa 20–25 miljoonalle lapselle yli 63 maassa, usein vaikeasti tavoitettavilla alueilla.

WFP ostaa vuosittain yli 2 miljoonaa tonnia ruokaa. Vähintään kolme neljäsosaaruoasta tulee kehitysmaista. Ostamalla ruokaa mahdollisimman läheltä säästämme aikaa ja rahaa kuljetuskustannuksissa ja autamme tukemaan paikallista taloutta. WFP vastaa ihmisten ruokatarpeisiin yhä useammin käteissiirroilla, joiden avulla auttamamme ihmiset voivat valita ja ostaa ruokansa paikallisesti.

WFP tarjoaa palveluja koko humanitaariselle yhteisölle, mukaan lukien lentokuljetuksia YK:n humanitaarisen lentopalvelun avulla, joka lentää yli 250 kohteeseen ympäri maailman.

WFP rahoittaa toimintansa täysin vapaaehtoislahjoitusten avulla, ja vuonna 2016 organisaatio keräsi 4,9 miljardia euroa. WFP:n palveluksessa on yli 14 000 henkeä, joista yli 90 prosenttia työskentelee apua vastaanottavissa maissa.

WFP:tä hallinnoi johtokunta, joka koostuu 36 jäsenestä. Se työskentelee tiiviisti Roomassa sijaitsevien sisarorganisaatioiden, YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön ja Kansainvälisen maatalousrahaston, kanssa. WFP tekee yhteistyötä yli 1 000 kansallisen ja kansainvälisen kansalaisjärjestön kanssa tarjotakseen ruoka-avustusta ja puuttuakseen nälän taustalla oleviin syihin. 

Ei nälkää

Kehitystavoite, jonka tähtäimessä on lopettaa nälkä vuoteen 2030 mennessä

Lahjoita nyt

Lahjoita tänään ja auta saamaan elintärkeää ravintoa perheille, jotka sitä eniten tarvitsevat. . Työmme on 100% vapaaehtoisten lahjoitusten varassa ja 93% jokaisesta lahjoituksesta menee apua tarvitseville. Jokaisella lahjoituksella on väliä. Jo 40 eurolla voimme tarjota lapselle ravintoa kolmen kuukauden ajaksi.