Skip to main content

Jatkuva konflikti on johtanut siihen, että miljoonat ihmiset Jemenissä ovat nälänhädän partaalla.

Jemenin nälkäkriisin nykyinen taso on ennennäkemätön, ja se aiheuttaa valtavia haasteita miljoonille ihmisille. Tällä hetkellä maassa on lähes 17,8 miljoonaa ruokaturvatonta ihmistä, mikä tarkoittaa, että he eivät saa tarpeeksi syödäkseen. Heistä 8 miljoonaa kärsii vakavasta ruokaturvan puutteesta ja on täysin ulkoisen avustuksen varassa. Virheravitsemuksesta kärsivien lasten määrä on maailman korkeimpia.

Ravitsemustilanne heikkenee edelleen. Äskettäin tehdyssä tutkimuksessa kävi ilmi, että lähes kolmasosalla perheistä on puutteita ruokavaliossaan, ja he käyttävät erittäin harvoin esimerkiksi palkokasveja, vihanneksia, hedelmiä, maitotuotteita tai lihaa. Yli 3 miljoonaa raskaana olevaa ja imettävää naista ja alle 5-vuotiasta lasta tarvitsee tukea virheravitsemuksen estämiseksi tai hoitamiseksi.

Yli puolet kaikista perheistä ostaa elintarvikkeita luotolla, mikä on lähes 50 prosenttia enemmän verrattuna kriisiä edeltäviin lukuihin. Julkisen sektorin työntekijöiden palkanmaksu on ollut keskeytetty syyskuusta 2016 lähtien, mikä vaikuttaa lähes 30 prosenttiin Jemenin väestöstä, koska he ovat riippuvaisia julkisen sektorin palkoista ja eläkkeistä.

Humanitaarinen tilanne Jemenissä on äärimmäisen hauras ja häiriöt elintärkeiden tarvikkeiden, kuten ruuan, polttoaineen ja lääkkeiden toimituksessa voi ajaa miljoonat ihmiset kohti nälänhätää ja kuolemaa. Humanitaaristen järjestöjen on voitava liikkua vapaasti ja turvallisesti, jotta nälänhädältä vältytään.

WFP on laajentamassa operaatioitaan kattamaan kuukausittain jopa 12 miljoonaa ihmistä.

20 miljoonaa
ihmistä on riippuvaisia ruoka-avustuksen jatkumisesta.
3 miljoonaa
naista ja alle 5-vuotiasta lasta tarvitsee ravitsemustukea
109,3 miljoonaa euroa
tarvitaan joka kuukausi, jotta WFP pystyy tarjoamaan ruoka-avustusta ja ravitsemustukea 8 miljoonalle avun tarpeessa oleville ihmisille

Mitä YK:n World Food Programme tekee vastatakseen Jemenin kriisiin

  • Ruoka-avustus

    Vuonna 2017 WFP tarjosi ruoka-avustusta yli 7,3 miljoonalle ihmiselle joka kuukausi. Vuoden 2017 tammikuun jälkeen WFP on yli kaksinkertaistanut apua saavien määrän. Rahoituksen puutteiden vuoksi vain puolet avunsaajista vastaanottaa täysiä ruoka-annoksia.
  • Logistiikka

    Logistiikkasektorin yhteistyöryhmän johtavana järjestönä WFP tarjoaa tärkeää kuljetusapua muille avustusjärjestöille, jotta nälänhätä ja koleraepidemia saataisiin taltutettua. Lahjoittajavaltioiden ja konfliktin osapuolten suostumuksen ansiosta WFP sai kuljetettua Hodeidahin satamaan tammikuussa 2018 neljä Yhdysvaltojen rahoittamaa liikuteltavaa nosturia. Nosturit auttavat satamassa, jossa käsitellään 70 prosenttia kaikista sodan runtelemaan maahan tuoduista tarvikkeista.
  • YK:n humanitaarinen lentopalvelu (UNHAS)

    Useat tieverkostot maan pahiten kärsivillä alueilla eivät ole vielä auki, joten humanitaarisen avun työntekijöiden on vaikea päästä konfliktialueilla oleviin yhteisöihin. WFP:n hallinnoima YK:n humanitaarinen lentopalvelu (UNHAS) lentää kolme lentoa viikossa Djiboutin ja Sana’an välillä humanitaarisen avun työntekijöille.

Rahoitustarpeet

Maailman ruokaohjelma välittää ruoka-avustusta heikoimmassa asemassa oleville ihmisille maassa, jossa on käynnissä yksi aikamme pahimmista ruokakriiseistä. Vuonna 2018 WFP:n tavoitteena on tarjota ruoka-avustusta ja ravitsemustukea 8 miljoonalle ihmiselle eri puolilla Jemeniä.  

Huolimatta viimeaikaisista lahjoituksista rahoitustarpeet ovat merkittävät. WFP tarvitsee joka kuukausi 109,3 miljoonaa euroa, jotta avustustyö voi jatkua.

Miten sinä voit auttaa?

Lahjoita jo tänään ja auta meitä tarjoamaan elintärkeää ravintoa perheille, jotka sitä eniten tarvitsevat.